Vedligeholdelse og rensning af fuglekasser

Rensning af fuglekasserne

Fuglekasserne renses let ved at splitten fjernes som vist på billedet neden for, forsiden vippes ud, og gammelt redemateriale fjernes. Hvis splitten sider løst kan den udvides lidt ved at de to ben vrides lidt fra hinanden, inden den monteres igen. Småfuglene er ikke så gode til selv at holde rent i kasserne. Dette betyder at der år efter år vi samle sig gammelt redemateriale i kasserne, indtil kassen til sidst er helt fyldt op. Det er derfor vigtigt jævnligt at rense fuglekasserne, helst en gang årligt. Gammelt redemateriale i fuglekasserne kan være skjulested for parasitter, som lopper og mider, der kan generer de rugende fugle. Desuden kan gammelt redemateriale holde på fugt fra vinteren, hvilket både er usundt for fuglene og træet. Det er bedst at rense fuglekasserne i sensommeren når det er sikkert at fuglene ikke længere har unger i kasserne. Det kan være en god ide at bruge handsker for ikke at blive bidt af lopper og andet utøj.


Hvis du udstyrer dine fuglekasser med FlexNest® redekasseindsatser, bliver det en smal sag at rense kasserne. Du behøver ikke komme i kontakt med det gamle redemateriale, der ofte kan huse fuglelopper og andre parasitter. Bestil FlexNest® redekasseindsatser her.
Behandling af fuglekasser

Fuglekasserne er fremstillet af Douglasgran, der udmærker sig ved sin naturlige lange holdbarhed, pga. veddets høje indhold af kernestoffer. Dette betyder at kasserne kan holde i mange år uden nogen form for behandling. Samtidig er fuglekasserne samlet så det holdbare kerneved vender udad. Når træets overflade udsættes for solens uv-stråler bleges overfladen, så kassen med tiden bliver grålig i overfladen, dette skader ikke kassen, men vil du udsætte denne blegning, kan kassen behandles med en klar, eller pigmenteret træbeskyttelse, evt. træolie med uv-filter. Dette vil bevarer træets naturlig røde glød længere. Det er dog også sådan med Douglasgran, som med alt andet træ, at behandling med træbeskyttelse vil forlænge træets levetid. Når du modtager fuglekassen er træet helt tørt, og vælger du at behandle kassen er det derfor bedst at gøre det inden du hænger den op. Skal det gøres helt optimalt starter du med en tynd grundingsolie, der trænger dybt ind i træet og forhindre fugtindtrængen. Dette vil i sig selv øge træets holdbarhed, og kan evt. følges op med en behandling med en træolie enten klar, eller med en ønsket farvetoning. Egne erfaringer viser at det ikke er nogen god ide at behandle kasserne med rå linolie. Rå linolie er bedst til brug indendørs, udenfor kan det i fugtige omgivelser virke vækstfremmende på visse svampearter der lever på træets overflade.